piątek, 5 października 2012

Święta wg Decomanii - nowe techniki cz. 1

Rozpoczynamy nowy cykl - Święta wg Decomanii - nowe techniki. Zapraszamy do śledzenia go w każdy piątek na naszym blogu.

Dziś przyjrzymy się pierwszemu z serii pomysłów Orianny Corbani, "mózgu" Decomanii, na Boże Narodzenie.

Większość z Was pewnie zna Oriannę z jej romantycznych projektów i papierów o niepowtarzalnym stylu, z których są wykonane. Niektórzy być może mieli okazję poznać ją osobiście podczas wyjazdu do Włoch który zorganizowaliśmy lub też kiedy przyjechała do nas w zeszłym roku. Te osoby zapewne wiedzą, że Orianna, poza tym, że jest bardzo ciepłą, towarzyską i kreatywną osobą... lubi ułatwiać sobie życie (sama o sobie mówi, że jest trochę leniwa :) Podczas kilku rozmów przyznała, że nie interesuje jej za bardzo wymyślanie dziesiątek nowych preparatów, ale raczej znajdywanie maksymalnie duzej ilości zastosowań dla sprawdzonych produktów.


Pierwszym tego przykładem może być Decomania... na słodko.

Orianna, mimo, że lubi słodycze, nie lubi spędzać wiele czasu w kuchni oraz - przede wszystkim - zjadać niepotrzebnych kalorii. Jej rozwiązaniem są desery i ciasteczka do patrzenia, nie do jedzenia - nietuczące, a cieszące oko! Ich kolejną zaletą jest fakt, że zamiast kupowania nowych preparatów, do przygotowania użyć można dobrze już znanych produktów Decomanii - Pasty Volume, Pasty z Proszkiem Marmurowym i pigmentów. A dzięki dodaniu kilku kropli esencji aromatycznych do pasty nasze słodkości będą również wspaniale pachniały!



Pierwszą słodką propozycją jest pączek w amerykańskim stylu, z dziurką w środku. Wykonany jest z Pasty Volume pomalowanej pigmentami - Ochrą i Bielą, które imitują kolor smażonej skórki oraz cukier puder.








Chcąc, możemy ns koniec udekorować pączek "czekoladą" - Reliefem 3D.




Innym rodzajem popularnych we Włoszech słodkości są tzw. "spumini" - rodzaje babeczek/cupcake'ów z lekkiego kremu.



Ich wykonanie przy pomocy pasty Volume jest bardzo proste. Pastę mieszamy z odrobiną wody do uzyskania konsystencji bitej śmietany i wyciskamy rękawem cukierniczym. Aby usyskać kolorowy krem użyć należy rozwodnionych pigmentów - najlepiej kolorów Wino i Umbra. Na koniec całość udekorować możemy jeszcze posypkami (pigmenty w proszku) lub sosami (Reliefy 3D).

Tworząc okrągłe pudełka imitujące torty używamy Pasty Liscia zmieszanej z farbą akrylową do efektu czekolady, a Pasty Volume z wodą - do bitej śmietany. Należy jedynie uważać, aby nie skleić miejsc, gdzie pudełka będą się potem otwierać (miejsca niepokryte pastą można ementualnie po wyschnięciu domalować farbami akrylowymi). Również w tym wypadku możemy wykończyć nasze torty pigmentami w proszku i Reliefami 3D. lub małymi świątecznymi figurkami.



Życzymy słodkich eksperymentów!

Beata

3 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.